Lynx Vuoden
Kasvattajaseura 2019
Tervetuloa mukaan!

Keskiviikkorastit ja 
Espoorastit 
Lue lisää!

Koronaviesti 2020
Tulokset julkaistu!

 

Suunnistuskoulu
lapsille 
Lisätiedot!

Kultainen kompassi ja syyskansalliset / Ratamestarin lausunto

Maasto ja kartta:

Kilpailualue on aivan Nuuksion kansallispuiston eteläosaa, jossa on viime vuosien aikana järjestetty suhteellisen vähän kilpailuja ja harjoituksia ottaen huomion sijainnin aivan pääkaupunkiseudun kupeessa. Uniikki maasto ei toki ole kyseessä ja moni muistaakin KLL-kisat vuodelta 2015, jotka käytiin täsmälleen samasta kisakeskuksesta. Lisäksi v. 2016 Rasti-Jyryn kansalliset kävivät osittain samassa maastossa.

Maasto on kokonaisuudessaan miellyttävää edetä, sillä maastopohja on kesän jäljiltä kuiva ja kulkukelpoisuus pääsääntöisesti oikein hyvä. Metsänhoitotöitä ei maastossa ole tehty, mikä näkyy joissain kohdissa kaatuneina puina, mutta nämä eivät merkittävästi menoa haittaa. Alue on suosittua ulkoilumetsää, minkä vuoksi erikokoisia polkuja löytyy paljon. Maaston hienoimpia osia ovat ehdottomasti avokalliomäet, joilla löytyy sopivasti erilaista maastomuotoa.

Kartta on päivitetty Matti Toivosen toimesta vuoden 2018 aikana ja on laadultaan hyvä. Kivikuvauksen osalta on jätetty alle 1m korkeat kivet pois, joskin rastiympyröiden sisältä on pyritty täsmäyttämään kartalle myös suunnistukseen vaikuttavat erottuvat kivet.

Kultainen kompassi / radat:

HD14-sarjojen radoilla on sekä hieman pidempiä välejä että myös tarkkuutta vaativia suunnistustehtäviä - toki ikäsarjan taitotaso huomioiden. Rastien lähettyviltä, toisinaan rastien takana, löytyy selkeitä kohteita, jotka toimivat sekä pysäyttäjinä että ohjaavina kohteina. Kannattaa varmistaa suuntaa kompassilla sekä pitää katse ylhäällä, maastossa on pääosin hyvä näkyvyys. Radoilla on myös välejä, joissa suunnistaja voi omaan taitotasoonsa peilaten valita joko varmemman reitin polkuihin tukeutuen tai vaihtoehtoisesti suoremman, mutta taidollisesti vaativamman valinnan. Eri radat ovat keskenään suunnilleen samanmittaiset ja myös ajallisesti on ollut tavoitteena tehdä samanpituiset radat. Kilpailun luonteesta johtuen rasteja on paikoitellen lähekkäin, joten koodi on syytä tarkistaa, tämän yhteislähtökilpailun osalta koodit on painettu rastinumeron viereen ja lisäksi määritteet löytyvät myös kartan reunasta. Osalla rasteista on useampi leimasin ruuhkien välttämiseksi.

Kansallisten radat:

Kansallisten radat ovat mitoiltaan keskimatkat, joskin suunnistuksellisuuden takaamiseksi osalla veteraanisarjoista matkat ovat keskimatkan ohjeaikoja pidempiä, mutta en usko tämän haittaavan. Pieniä haasteita oli tehdä lyhyitä ja riittävän suunnistuksellisia ratoja, sillä kisakeskuksen lähialue on varsin polkuvoittoista, mutta mahdollisuuksien mukaan tämä on ollut tavoitteena. Pidemmät radat pääsevät nauttimaan maaston parhaista osista.

Lasten radat tukeutuvat polkuverkostoon ja ovat sopivia myös vähemmän suunnistajille. Lasten sarjoilla sekä yli 50-vuotiaiden sarjoissa on käytössä nykystandardin mukaisesti 1:7500 mittakaavainen kartta.

Tsemppiä ja suunnistuksen iloa kaikille!

Aleksi Leskinen
Pääratamestari

 

Karttapaloja:

Yhteistyössä:

Sosiaalinen media